lördag 30 maj 2009

Rapport från hönshuset

Nu har de flesta av oss inte kunnat motstå tuppens inviter, men jag har några systrar som är lite sippa och springer iväg och fnittrar när Oskar börjar att trampa med föttera för att inleda förförelsen.
Igår fick vi gå ut på frigång, det var härligt att kunna sparka upp någon mask och gräset var lättare att äta när det satt fast i marken, hon är snäll våran hönemor, vi kunde inte fått det bättre, jag tänker på mina systrar som sitter i burar och aldrig på se solen .
Här är Oskar våran väktare, som varnar oss om han ser något farlig. Han har en hård näbb och en stilig kam tycker jag.


måndag 25 maj 2009

Pärlemorfjärva

En vårblomma jag inte har sett hos någon är Pärlemorfjärva en söt blomma med en härlig färg. Usch va mina händer är svullna.
Under helgen har jag burit ut en del av mina plantor för avhärding, lilla gubben körde upp en traktorkärra som jag ställer plantorna i , om det skulle bli kallt eller mycke regn drar jag över en pressening.

Alla bilder är klickbara.






Här står två matpummpeplantor och väntar på att få komma ut.










Det är fortfarande trångt i växthuset.






Plantor över högt och lågt.







Men det är härligt att öppna dörren på morgonen och se allt detta, jag känner mig så rik som får uppleva detta under varje vår.








torsdag 21 maj 2009

Ägglossning hos Hönemora

Idag var det ägglossning i hönshuset, 6 hönor sprang omkring och tittade överallt var dom skulle kunna lägga sig, alla utom en gick in värpredet och la sina ägg, sedan var det ett kackel på dem utan dess like. Dom skulle tala om att nu var dom hönor.
Titta jag sitter i knät hos hönemora, men hon har det inte lätt med att ta kort och hålla i mig.

Nu har vi blivit så lugna och beskedliga så nu går vi fram och äter ur handen, men mora har suttit många timmar och pratat med oss, så nu litar vi på henne.


lördag 16 maj 2009

Svar på efterlysningen och veckans kakburk

Jag sände ett meil till professor Arne Anderberg på virutuell flora och han var så snäll och svarade mig, det är en gul vallört, Symphytum tuberosum som jag har. Den har väldig växtkraft så nu får jag mer arbete med att rensa bort den ur rabatten, får väl sätta den i nån skreva i bergen, där kan den stå och blomma och vara mat till hummlorna på våren.
Veckans kakburk har varit en förpacknig för Aktiebolaget Anders Löfbergs Lyxkaffe i Karlstad, nuvarande Löfbergs Lila. Tänk om kaffet fanns i sådana förpckningar nuförtiden.

onsdag 13 maj 2009

Rapport från hönshuset och en efterlysning

I växthuset växer det så det knakar, tomaterna har börjat att blomma i sina muggar, så snart måste dom ner i hinkar, men var ska jag få plats med dom.
Den vita Petunian har börjat att blomma och sommardahlian har blommknopp.

Den rosa minipetunian har slagit ut i dag.


Och den rosavita dubbla petunian är ju så läcker.



Vi har nu blivit så tuffa att vi vågar gå ut och sprätta i ogräsrenset som hönemor bär till oss, och vi har fri tillgång till foder inne så vi växer varje dag, så snart kan vi börja lägga ägg. Men vi undrar när vi får tuppen in till oss?




Jag undrar om någon vet vad detta är för en blomma, jag fick en planta för några år sen av en äldre dam, hon sa att det var en gul lungört, men jag kan inte hitta den någonstans på nätet. Hon hade köpt den av en gammal trädgårdsmästare på 60 talet så jag undrar om han har korsat fram den själv. Har ni sett någon sån här så skriv på kommentarer.




Hummlan tycker om den också.






När den har blommat över så försvinner den och kommer tillbaka nästa vår och är dubbelt så stor.






söndag 10 maj 2009

Deucopagekurs

I går åkte jag och grannfrua till Grums och den fina affären Trollboden, en tyg, garn och presentaffär , där var det deucopage kurs i vuxenskolans regi. Vi gjorde deuco på skokartonglådor och hade några trevliga timmar där. Alla bilder är klickbara.





Här sitter en av ägarna till Trollboden och målar på sin låda.



Den här lådan gjorde jag, men jag vet inte vad jag ska ha i den än, det blir väl knappar kanske.




Den här ska jag ha i köket och förvara kryddburkar i hade jag tänkt.





fredag 8 maj 2009

Vårens första rabarberpaj

Efter middagen idag kom en dôtter och 2 barnbarn och tog oss på sängen när vi vila maten, men vad gör väl det, dom är så välkomma, dom var sugna på fika så jag fick slänga ihop en rabarberpaj med kokos och solrosfrö med ett täcke av socker, ströbröd, vetemjöl och skivat smör över. Det var vårens första och det smakade så gott med vaniljsås till.
Idag har det regnat och blåst så jag har tagit det lugnt med rensningen av rabatter , men jag måste få visa ett kort av min Forsythia, den blommar som bara den. Jag tycker denna sort är så sen att blomma.

måndag 4 maj 2009

Hönemor har fått tillökning

Jag har tänkt att jag skulle hålla upp med nya hönor ett år, men när en granne kom i onsdag och berättade att hon hade beställt hönor som skulle komma på torsdag så kunde jag inte hålla mig utan gick in och ringde och beställde 20 hönor, dom bruna var slut så jag fick ta vita, dom är ju inte så fina som dom andra men jag får väl pröva en omgång.
Jag är nere hos dom 5 gånger om dagen och sitter å pratar och kastar brödbitar på ryggen så att dom ska vänja sig med att det händer saker omkring dom. Hönorna är uppfödda på stora golv och allt sköts atomatiskt med vatten och foder så mäniskor är dom inte vana med. Men sitter man och pratar och rör sig så hoppas jag att dom ska bli lika tama som dom andra som jag har haft.

Här är det en som är kavat och kom upp till slut på stegen. I dag öppnade jag luckan till rastgården men ingen vågade sig fram dit. Kycklingara är ju inte vana vid dagsljus så jag har täckt för fönstren så att inte solen kommer in. Blir det för starkt ljus i början kan dom bli kannibaler, det har jag varit med om och det var inte roligt. Unghönsen år 15 veckor gammla.

söndag 3 maj 2009

Veckans gammla kakburk

Här kommer en gammal kakburk som jag köpt på en auktion för länge sen. Vilken fin helg vi har haft och varmt har det varit, har fått vattna så mycket i växthuset för det torkar ut så fort. I morgon ska jag visa er något för hönemora har fått tillökning.